Resurseffektiva, giftfria, cirkulära flöden

En cirkulär ekonomi låter produkter och material leva så länge som möjligt. Matrester blir biogas. Avloppsvatten blir dricksvatten och gamla kläder åter nya.

Cirkulära flöden handlar inte bara om återvinning. Det handlar om att redan vid designstadiet planera för återvinning eller återbruk. Det handlar ofta om komplexa värdekedjor och om vilka ämnen som släpps under hela livscykeln, och hur mycket energi som krävs. Det handlar om oss själva som konsumenter.

IVL utvecklar och utvärderar resurseffektiva processer med minimerat spill och ger vägledning för smartare användning av material, vatten och energi. Vi arbetar bokstavligen med alla produkter, från golv till tak och tvärs genom hela samhället. Vi jobbar med byggnader och allt som finns i dem. Gruvavfall, energiströmmar och industriell symbios. För oss är cirkulärt är det enda raka. Kontakta oss så berättar vi mer.

Återbruk i byggsektorn och biogasens potential - hör våra experter berätta

se fler områden inom blabla

Flaggskeppsprojekt och piloter inom cirkulära flöden

Electric car lithium battery pack and power connections

Storskalig återvinning av litiumjonbatterier

I projektet Eliminate tittar IVL tillsammans med Chalmers och Stellenbosch universitet i Sydafrika på återvinning av litiumjonbatterier för att se vilken teknik som är bäst ur miljö- och marknadsperspektiv.
Läs mer här.

Biogaskammare

Flytande biogas – en cirkulär uppstickare

Biogas är cirkulär ekonomi. Det kan framställas ur allt som är biologiskt nedbrytbart och användas för uppvärmning, för att framställa el och inte minst som drivmedel. Nu har produktionen av flytande biogas tagit fart och IVL är med på resan.
Läs mer här.

Illustration på en kvinna i badkar

Den smarta staden värmer sig själv

Varje år slösas mängder av energi bort i form av värme från till exempel tunnelbanesystem och avloppsvatten. IVL driver flera stora EU-projekt som tar fram ny kunskap och innovativa lösningar för att ta vara på dessa outnyttjade värmeflöden.
Läs mer här.

Forskning inom cirkulära flöden

Från linjära processer till cirkulär ekonomi

Tjänster vi erbjuder dig inom cirkulära flöden

IVL hjälper dig att utveckla lösningar som bidrar till en hållbar verksamhet och ett hållbart samhälle. Allt vi gör vilar på vetenskaplig grund och du som anlitar oss som konsult får all vår forskning på köpet.

Några av IVL:s experter inom cirkulära flöden

Ivl Sara Anderson

Sara Anderson

Cirkulär ekonomi,
biogas

Ivl medarbetare Annelise De Jong

Annelise De Jong

Beteendefrågor,
återvinning

Porträtt på en man

Erik Perzon

Textil,
plast

Liv fjellander

Liv Fjellander

Hållbar konsumtion,
delningsekonomi

Jag vill bli kontaktad

Vi hjälper dig med dina utmaningar, hur omfattande eller små de än är. Skriv in dina kontaktuppgifter och välj vilket område du vill veta mer om, så kontaktar vi dig.